Občané Neratovic se dočkají prvního kostela. Jeho základní kámen požehnal pražský arcibiskup Jan Graubner

Tisková zpráva ke stažení

18. září 2024, Neratovice – Neratovice jsou o další krůček blíž k vytouženému kostelu. Pražský arcibiskup Jan Graubner dnes požehnal začátku stavby kostela Nejsvětější Trojice. Součástí návrhu kostela evokujícího Noemovu archu z dílny architekta Zdeňka Fránka bude také komunitní centrum kardinála Josefa Berana. To bude sloužit nejen farnosti, ale také široké veřejnosti pro setkávání a pořádání kulturních akcí. O stavbu kostela se výrazně zasadila Nadace neratovického komunitního centra zřízená pražským arcibiskupstvím. Generálním dodavatelem stavby je mezinárodní stavební skupina HSF System z holdingu PURPOSIA Group. Oficiálními patrony projektu jsou europoslanec Tomáš Zdechovský a režisér Jiří Strach.

„Základní kámen byl požehnán již v roce 1991, kdy se po převratu obnovily snahy o postavení kostela z 50. let,“ vysvětluje předseda správní rady nadace a neratovický farář Peter Kováč. „Projekt byl ale poté zastaven. Základní kámen, který bude do stavby vložen, tak bude doplněn z druhé strany novým textem připomínajícím důležitý milník na cestě k realizaci. Kámen pak bude do stavby zasazen tak, aby obě jeho strany byly viditelné.“

Desítky miliónů díky štědrým dárcům

Snaha o postavení kostela byla ve farnosti intenzivně oživena v roce 2013, v roce 2021 projekt převzala Nadace neratovického komunitního centra, která zajišťuje veškeré aspekty související s výstavbou díla včetně jeho financování. „Díky několika velmi štědrým darům nemovitostí se projekt zdárně rozběhl, spoléháme ale také na štědrost mecenášů, protože na vydařené dokončení díla schází 34 milionů korun tak, aby bylo možné dostavět první etapu v hodnotě 204 milionů korun dle plánu v roce 2027,“ uvedla Veronika Mokrejšová, fundraiserka.

Nový kostel a fara budou postaveny na geologicky rozmanitém a rozsáhlém pozemku s charakterem biotopu na hranici měst Neratovice a Libiš.  Čtyřpodlažní budova kostela ve tvaru oválu (cca 40 x 22 metrů) bude vysoká 14,7 metrů s věží o výšce 22,8 metrů. Objekt fary bude jednopodlažní na úrovni prvního poschodí kostela. Kvůli specifickému tvaru zvonice se uvažuje pro její výrobu využít technologie 3D tisku „Společným a důležitým hlediskem obou staveb je důraz na udržitelnost. Nízkoenergetické objekty pokryjí zelené střechy zavlažované z retenčních nádrží a kolem budov vyroste velký park s jezírkem a dětským hřištěm,“ popisuje Lucie Mlčáková, vedoucí obchodního oddělení mezinárodní stavební skupiny HSF System. Samotné budování kostela je specifické nejen ze stavebního, ale i investorského hlediska. Smlouva například stanovuje, že pracovníci na stavbě by neměli klít ani používat vulgární výrazy.

Stavební skupina HSF System z holdingu PURPOSIA Group sdružujícího 36 firem zakázku získala prostřednictvím vyhrané soutěže. Zkušenosti se sakrální stavbou už za sebou firma má. Ačkoliv se zpočátku zaměřovala především na průmyslové a logistické stavby, postupně se rozkročila i do občanské vybavenosti. V portfoliu holdingu je tak například architektonicky ceněná modlitebna a komunitní centrum v Sedlčanech s titulem Stavba roku, či základní škola ve Veleni a domov pro seniory v Dačicích.

Loď kostela připomíná archu

Architektonické řešení zpracoval architekt Zdeněk Fránek, držitel ocenění Architekt roku 2020 za celoživotní dílo. Samotný vstup do objektu upoutá pozornost čtyřdílným oknem, které symbolizuje čtyři evangelisty. Architektura lodi kostela připomíná archu, zatímco věž evokuje postavu, která se dotýká tajemství Boha ve světě a čase.  Předobrazem je tvar gotických madon, kdy madona drží dítě, a tak se dotýká tajemství Boha i člověka. Po obvodu svatyně ve spirále stoupá bezbariérová stezka, stejně jako se ve spirále mezi zemí a nebem vyvíjí lidský život. Tato stezka se využije ke galerijním akcím a bezbariérovému přístupu k provozním místnostem určeným k setkávání.

Neratovice byly založeny komunisty v roce 1957 záměrně jako město bez kostela. V 60. letech zmařila snahu o jeho vybudování normalizace. Po revoluci se započalo s výstavbou základů nového kostela, po smrti tehdejšího kněze však byla realizace zastavena. Dnes je tedy neratovická farnost svému domovu a vytouženému kostelu blíže než kdykoliv předtím.

„Nový kostel a komunitní centrum přinesou užitek nejen farníkům neratovické farnosti. Objekt bude vybaven společenským sálem, kuchyňkou, klubovnami a stane se tak ideálním místem pro setkávání různých skupin a kroužků, pořádání svateb, koncertů a výstav. Součástí projektu je také revitalizace doposud nehostinného okolí včetně nedalekého rybníčku,“ doplnil na závěr Marek Cúth, předseda dozorčí rady Nadace.

Kontakty pro média:

Nadace neratovického komunitního centra: P. Mgr. Peter Kováč, předseda správní rady, 736 185 154

PURPPOSIA Group: Karolina Gnědin, +420 602 790 132, karolina.gnedin@heroandoutlaw.com

Nadace neratovického komunitního centra

Nadace neratovického komunitního centra (dále Nadace) vznikla dne 1. listopadu 2021 za účelem: výstavby kostela a fary Římskokatolické farnosti Neratovice (dále jen Farnost), včetně financování jejich výstavby; podpory činnosti Farnosti, včetně financování provozu kostela a fary a komunitního centra provozovaného Farností a financování nákladů na provoz, opravy, obnovu a údržbu kostela a fary náležejících k Farnosti a komunitního centra provozovaného Farností.

Zakladatelem Nadace je Arcibiskupství pražské. Založením Nadace navazujeme historicky na dobu, kdy kostely v Pražské Arcidiecézi stavěli lidé pod záštitou státem podporované struktury nadace. Tento krok umožňuje farníkům mít větší spoluúčast na našem díle, neboť Nadace je z právního hlediska oddělena od Pražského arcibiskupství. Většina členů Správní rady a Dozorčí rady je tvořena neratovickými farníky, čímž mají reálnou možnost do činnosti Nadace zasahovat, a také přebírají větší část zodpovědnosti.

PURPOSIA Group

Je jedna z předních evropských skupin s českými kořeny, která v roce 2023 vznikla jako holdingová struktura kolem svých stavebních firem HSF System v Česku a na Slovensku a dalších společností převážně z oblasti stavebnictví. Historie firem tvořících holding PURPOSIA Group sahá do roku 2002, tehdy byly jejich hlavní specializací dodávky střech a fasád, následně došlo k rozšíření aktivit na generální dodávky staveb. Skupina se dnes zabývá celým životním cyklem stavebních projektů od projektování a developmentu pod značkou ANTRACIT přes samotnou výstavbu až po správu a údržbu nemovitostí v rámci společnosti SK Facility. Komplexní služby povrchových úprav podlah a venkovních ploch nabízí společnost floorING a PRUNIWERK se zaměřuje na hliníkové systémy a světlíky. Skupina také dokončila několik akvizicí, mezi ně patří PREFA ONV a geodetická firma Bezecný. Do holdingu nyní patří celkem 36 firem s trvalým zastoupením v České republice a na Slovensku a s ročními tržbami 3,9 miliardy korun.  

Skupina se soustředí na projekty pro zákazníky ze soukromého i veřejného sektoru. Mezi ty nejznámější patří například moderní sportovní hala v Ostravě-Třebovicích, Hornbach v Prešově, v Nitře a v Praze, základní škola ve Veleni, domov pro seniory v Dačicích, či Dům Ronalda McDonalda v areálu pražské Fakultní nemocnice v Motole. Další projekty realizovala také v Rakousku, Polsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Chorvatsku a Dánsku.

Mezinárodní stavební skupinu HSF System tvoří česká stavební společnost HSF System (vznikla v roce 2002) se sídlem v Ostravě a slovenská stavební společnost HSF System SK (vznikla v roce 2010) se sídlem v Žilině. Od roku 2023 je součástí holdingu PURPOSIA Group. Stavební skupina HSF System má další pobočky v Praze, Brně, Plzni, Bratislavě, Prešově a Nitře. Zaměřuje se na generální dodávky staveb a realizuje kompletní střešní a fasádní pláště moderních objektů včetně jejich rekonstrukcí. Stavební společnost HSF System získala absolutní vítězství v Národní ceně České republiky za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj v kategorii Soukromý sektor za rok 2023 a je také držitelem Ceny hejtmana MS kraje za společenskou odpovědnost za rok 2022 v kategorii firem do 250 zaměstnanců. Rating Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství RABF za roky 2019-2023 zařadil společnost HSF System a.s. na 7. místo mezi 1496 posuzovanými stavebními firmami v České republice. Společnost HSF System získala také prestižní titul Stavba roku 2020. Ředitel společnosti Jan Hasík je držitelem titulu EY Podnikatel roku 2016 a 2023 Moravskoslezského kraje.

Scroll to top