Obecné informace o zpracování osobních údajů

Římskokatolická farnost Neratovice, IČ: 26520729, se sídlem Moravcova 6, 250 72 Kojetice (dále také jen „správce“ nebo „farnost“), tímto prohlašuje, že ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (toto nařízení bude dále označováno jen jako „GDPR“) zpracovává osobní údaje subjektů údajů pro svou činnost, a je tedy správcem osobních údajů (tj. osobou, která určuje způsoby a účely zpracování osobních údajů).

Zpracování osobních údajů

Farnost zpracovává osobní údaje zejména v následujících oblastech:

  • agenda související se správou a chodem farnosti,
  • agenda související s přijímáním svátostí,
  • správa majetku a souvisejících smluvních vztahů,
  • pořádání přednášek, výuky náboženství a dalších akcí pro veřejnost,
  • pořádání veřejných sbírek a dobročinných sbírek.

Pro zpracování osobních údajů svědčí správci tituly plnění zákonné povinnosti, plnění smlouvy, oprávněného zájmu správce nebo třetí osoby nebo souhlasu se zpracováním osobních údajů uděleného subjektem údajů. Při zpracování osobních údajů se správce řídí zákonem stanovenými lhůtami a lhůtami stanovenými po pečlivém zvážení ve vnitřním předpise tak, aby nedocházelo k porušování práv subjektů údajů.

V rámci zpracování osobních údajů je v některých případech nutné předat osobní údaje jiné osobě. Farnost se snaží předávání minimalizovat, v některých případech je ale nezbytné pro splnění povinností farnosti ze zákona, smlouvy nebo v rámci činnosti církve. Ve všech případech, kdy správce předává osobní údaje jiné osobě, dbá farnost o zajištění maximální ochrany práv subjektů údajů.

Ve vztahu ke knihám podle kán. 535 CIC 1983 („matriky“) je farnost zpracovatelem osobních údajů. Správcem osobních údajů zpracovávaných pro účely vedení knih je Arcibiskupství pražské, IČ: 00445100, se sídlem Hradčanské náměstí 56/16, 118 00 Praha 1 – Hradčany.

Farnost zpracovává osobní údaje pro účely vedení matrik v souladu s předpisy kanonického práva.

Práva subjektu údajů

Aby byla zajištěna možnost subjektů údajů rozhodovat v co možná nejširší míře o zpracování jejich osobních údajů, stanovuje GDPR řadu práv, která lze vůči jakémukoli správci údajů uplatnit. V případě, že se rozhodnete některé ze svých práv uplatnit, obraťte se na nás.

Vaším základním právem je kdykoli požadovat sdělení, zda správce zpracovává Vaše osobní údaje. Pokud je zpracováváme, máte právo požadovat jednu kopii všech osobních údajů, které o Vás zpracováváme. V případě, že zjistíte, že zpracovávané údaje nejsou přesné, máte právo požadovat opravu osobních údajů. Pokud dojdete k názoru, že Vaše osobní údaje nezpracováváme po právu, můžete uplatnit právo na výmaz osobních údajů. Pokud konečně nebudete s čímkoli spokojeni nebo si budete myslet, že jsme Vaši žádost nevyřídili tak, jak jsme měli, máte právo obrátit se se stížností na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Dovolujeme si zdůraznit, že ať jste ke správci v jakémkoli poměru, nehrozí Vám na základě uplatnění těchto práv žádné riziko a správce s Vámi v budoucnu nebude zacházet o nic hůře než před uplatněním práv. Je naším zájmem zpracovávat osobní údaje zákonně a řádně a nepoškozovat Vaše práva. Pokud máte pochybnosti, že se nám to daří, budeme rádi, když nás na to upozorníte.

V případě jakéhokoliv dotazu či podnětu týkajícího se ochrany osobních údajů nás můžete kontaktovat na adrese:farnostneratovice@centrum.cz; farar@kostelneratovice.cz.